Er du en af de mange der er i tvivl om en biopejs er noget for dig?. Her kan du få et godt indblik i forskellen på en brændeovn, gaspejs og biopejs, idet vi har fået udformet en sammenligning af de tre produkter. Sammenligningen burde hjælpe dig til at træffe en bedre beslutning inden du investerer i en pejs.
Brændeovnen er til opvarmning
Brændeovnen er typisk en kilde man anvender til opvarmning, spørgsmålet er her hvor mange kvm der skal opvarmes og om der allerede er etableret en skorsten. Man får ikke meget fleksibilitet, tilgengæld får man masser af varme. Brændeovnen er derudover et produkt med en lang historier, og mange elsker ritualet i forbindelse med optændingen, samt ilden og den stærke stråle varme der kommer. Du skal naturligvis købe brænde, og optændingen kan foregår ofte med tændbriketter da avispapir kan være lidt mere besværligt. Der udvikles en del sod når brændeovnen anvendes, man ser derfor ofte at åbne pejse påvirker hvide vægge og loft negativt.
Gaspejsen giver mere fleksibilitet
Gaspejsen kan fås i to udgaver, åben eller lukket, og her er det den sidste der kan kaste mest varme af sig. Vælger man en åben udgave er det ofte for synets skyld. En gaspejs er lidt mere fleksibel end brændeovnen, du skal dog stadig investere lidt penge i indstallation, og du kan ikke altid nemt rykke rundt på modellen når den er monteret. Ofte har en gaspejs konstante flammer, de vil derfor ikke være ligeså autentiske som ilden fra en brændeovn eller biopejs. Spørgsmålet er selvfølgelig hvor stor sandsynligheden er for at dette vil blive et ønske.
Biopejsen hygger og er mest fleksibel
Biopejsen er ikke egnet til decideret opvarmning af et hjem, har man en sommerstue kan man sagtens bruge biopejsen om vinteren til at hæve temperaturen til et behageligt niveau. En biopejs giver omkring 2,5-3,5 kW hvor en brændeovn ligger på 6 kW eller derover. Varmen der udledes sammenlignes ofte med en radiator der er på fuld tryk, og der er ingen strålevarme fra pejsen. Til gengæld slipper du for omfattende installation idet der intet aftræk kræves. Grunden til der ingen skorsten anvendes er at pejsen brænder på bioethanol, som er en spritbaseret væske produceret af sukkerholdige planter, majs, roer og mange andre råvarer. Ved afbrænding får man en minimal mængde vanddamp og kultveilte som blot kan klares med lidt udluftning undervejs. Der findes derfor modeller der frit kan stilles på gulvet, såvel som nogen der monteres nemt på væggen med et vægbeslag.
Hvad koster det så med pejsene?
Vauni har lavet en prissammenligning af de forskellige produkter. Sammenligningen er udformet på det svenske markede, og der er lavet et par generelle antagelser som forudsætning for sammenligningen. De anvendte data blev indsamlet for ca. 1,5 år siden, og prisen på bioethanol til pejse er bl.a. faldet – hvorfor billedet kan se anderledes ud i dag.
Som det fremgår af resultaterne kan en biopejs være den absolut billigste løsning, efterfulgt af gaspejsen. Installationen af en brændeovn kan selvfølgelig være billigere såfremt man anvender en eksisterende skorsten. For en biopejs kan installationen blive meget billig såfremt man vælger en model der er klar til brug, fremfor at få designet sin egen pejseindsats.
I forhold til driftomkostninger er der ikke den store forskel, og der kan selvfølgelig være prisvariationer som ændrer billedet lidt, men i de store træk vil man ikke se kæmpe besparelser på nogle af pejsene. Du skal derfor vurdere hvad der er dit behov, hvor stort dit budget er, og om du f.eks. allerede har et udtræk du kan anvende. Er du i tvivl bør du selvfølgelig henvende dig til en professionel.