I store dele af verden er folks drikkevaner ændret ganske meget over det seneste halve århundrede. Det gælder i hvert fald også i Danmark, hvor der for 50 år siden stort set kun blev drukket vin ved de meget festlige lejligheder. Når jeg tænker tilbage på mit barndomshjem, kan jeg stort set kun huske juleaften som en lejlighed, hvor mine forældre drak rødvin til julemiddagen.
Og det var pr. tradition en eller anden tilfældig flaske Beaujolais, som blev købt i den lokale brugs. Ikke nødvendigvis billig vin i øvrigt.
Ved andre festlige lejligheder var det altid øl og snaps, der stod på menuen, hvis der overhovedet blev drukket alkohol, hvilket bestemt ikke var tilfældet på almindelige hverdage.
Det har ændret sig meget i takt med den stigende velstand i vores del af verden. Mange mennesker drikker vin til maden flere gange om ugen, nogle endda som en daglig begivenhed. I mit parforhold er det efterhånden blevet til et eller to glas vin hver aften i forbindelse med aftensmaden. Så handler det altid om rødvin, som vi holder mest af, og et glas til at nippe af, mens man laver mad, er bestemt ikke at foragte.
Men især om sommeren kan vi også godt finde på at nyde et glas hvidvin eller eventuel rosévin på terrassen en varm eftermiddag, inden vi skal i gang med at lave aftensmaden. Og hvis vejret er til det, så maden tilberedes udendørs på grillen, sker det af og til, at vi fortsætter med hvidvin eller rosé også til selve måltidet.